За „Пентаксим“-подобните ваксини

20 Jan

Г-н Москов нещо много здраво се е объркал, твърдейки че новонашумелите ваксини нямало как да бъдат забранени. От обсъждането към статията в „Офнюз“ (с поправени грешки):

Турският „Пентаксим” не е произведен от оригиналния производител, а е сглобяван от отделни компоненти на друго място, което не може да гарантира качеството на изпълнение и това, доколко са спазвани изискванията при производството на ваксината. Затова и в действителност той няма разрешение за използване в ЕС. Това е целият проблем.

За антиваксърите не знам – те не би трябвало да се вълнуват от ваксините, защото не ги ползват (но признавам, че нямам вземане-даване с такива, та може и да греша). За мен единствената въпросителна е неясният произход на турската ваксина и неясното качество на изработката. Все едно да продават „българско кисело мляко”, което е било произведено в Зимбабве. Може, но не е съвсем правилен начин да се отнасяш с потребителите. А за лекарствата отдавна си има понятието „генерици”, няма проблем като нещо такова да минава, но да е ясно на пациентите предварително.

Малко уточнение: в случая проблемът, по моему, е от съвсем друго естество и няма нищо общо с разни дивашки крясъци за живак и други измишльотини. Просто да беше представено като генерик и аз лично нямаше да имам проблем освен ако не се беше намерил и доказал някакъв точно определен проблем със съдържанието.

Може да изглежда дребновато, но зад едното име стои производител и произход с определена репутация (и лицензи за ЕС) за качество на изпълнението. Затова и казвам, че Москов се е насочил към грешния проблем: да го пишат „Пентаксим“-подобно и да не подвеждат пациентите. Всеки сам може да реши да го ползва това турското или да изчака за „истинското” (на френската Sanofi Pasteur), но това са принципни въпроси, които нямат общо с неподплатените дивотии на антиваксърите. Може просто голяма част от населението напук да не искат да го ползват само защото е произведено от трети страни, но са си в право да поемат този риск и да бъдат информирани за това подобаващо.