За касовите бележки

3 Dec

На някои от познатите си съм им надул главите по въпроса, на други не съм, но въпреки че изглежда очевидно, ще го споделя и аз за всеки случай, тъй като това е доста добро обяснение, защо действително е важно да искаме истински касови бончета.

Бях подал сигнал в НАП заради практиката в много заведения в София да не се дава фискален бон, след като човек си плати сметката. Току-що ми се обадиха от НАП и споделям полезна информация какво може да направите, ако ви се случи и на вас.

Проблемът с неиздаването на фискални бонове е, че така се укрива голямо количество оборот (на теория може и целия), не се плаща данък печалба на него и може директно да се прибират 20% ДДС. Схемата е следната:

  1. Клиентът иска сметката.
  2. Носи се [..] някаква хартия със сметката, на която има сума, но не и фискален бон (1).
  3. Клиентът плаща и въпросът приключва.

Най-късно след плащането задължително трябва да ви донесат фискален бон, без значение дали плащате в брой или с карта. Не е нужно да си го искате, те са длъжни да ви го донесат. От заведенията се правят на ударени и не носят нищо. Ако попитате защо не ви е донесен, ще чуете една купчина заучени оправдания:

  • хартията свърши/сменяме я
  • колежката го е взела по погрешка
  • нов/а съм, забравих
  • … и прочее.

Ако видите, че това е системна практика в заведението, запазете хартията, която ви дават (дори да не е фискален бон) и направете следното:

  1. Не искайте фискален бон.
  2. Приберете се, снимайте/сканирайте хартията.
  3. Изпратете съобщение до infocenter@nra.bg, прилагайки сниманото/сканирано изображение и информация за името на заведението, адреса, датата, приблизителния час и точната сума, в която е осъществено плащането.

Това ще позволи на НАП да направят точна проверка и да съставят акт за нарушение, който акт да е подкрепен с доказателства.
_________
(1) Фискалният бон има задължителни реквизити в края – текстът “ФИСКАЛЕН БОН”, дата и час, лого с картата на България и буквите “BG” вътре и серийни номера.

Източник: Димитър Димитров; (полу)удебеляване – мое.