Страхът от знанието

3 Jul

Доколкото разбирам, учителят Теодосий Теодосиев бил нежелан от родители, защото не пишел само отлични оценки в гимназията.

За уточнение – това е същият този Теодосий Теодосиев, по-известен сред учениците си като Тео, който от десетилетия подготвя бъдещите златни медалисти по физика от най-престижните международни състезания за средношколци.

Да, става въпрос за човека, който въпреки нехайството на държавата през последните десетилетия, включително през последните години преди Промените, възпитава трудолюбие и любов към науката сред младежите в спартански условия. Вярно, че запознатите ще потвърдят, че това си му е част от стила, де, но материалната база поне доскоро бе в наистина окаяно състояние.

Та, против същия този Теодосий Теодосиев се навивал вой сред част от родителите на ученици от ПМГ „Нкола Обрешков“ – гр. Казанлък, където носителят на отличието „Мъж на годината за 2014“ и редица престижни ордени за научна и обществена дейност е преподавател на трудов договор, когато не се занимава с най-добрите ни млади физици.

Накратко по статията:

Родителите обаче остават недоволни, че Теодосиев преподава ‪‎физика‬ на много високо ниво.

Ти да видиш! Всякакви неща бях чувал, но това ми е за пръв път. Сигурно ги е ‪страх‬ да не би случайно да им станат твърде знаещи и можещи децата, че какво ще ги правят такива…

Много странно оправдание, при положение че Теодосиев е преподавател в Природоматематическата гимназия в Казанлък, където профилиращите предмети са математика, физика и астрономия, и информатика.

Ако наистина не искат децата им да учат точни науки малко повече, не виждам защо ги бутат да кандидатстват в ПМГ. Да не говорим, че лично познавам множество негови ученици, както от училищната, така и от извънкласната му дейност, и всички са единодушни, че в рамките на първата не се зачеква „по-труден“ материал от школата за състезатели (т.е. неотговарящ на държавната програма). По всичко личи, че тези родители са свикнали децата им да получават високи оценки, независимо колко добре са подготвени по съответния предмет, и си търсят оправдание да махнат този „лош“ учител, който всъщност се старае всячески да предаде някакви истински знания на децата им по начин, по който те могат да са им истински полезни в по-нататъшния личен и професионален живот.

Последното съответства и с отговора му, защо не вписва оценките в дненвника своевременно – защото всекиму се дава втори, трети и пети шанс да ги подобри, ако седне и поучи малко през срока. Въобще няма смисъл да се казва, че материалът от средното училище по никой предмет не е кой знае колко „труден“, ако трябва да сме напълно честни и обективни. При добро желание няма проблем, човек да си изкарва най-малкото едни прилични оценки по напълно всичко, независимо какво го/я влече повече и какво – по-малко.