Промишленост в България

1 Jul

Крактите ми размисли са по повод неотдавнашната новина, че съединеноамериканският гигант „Visteon“ ще прави първата т.нар. инженерна академия в България, като плановете са за годишен прием от около 80 души, с възможност и за разширяване. Въпросният обучителен център за развитие на бъдещи специалисти в областта на автомобилната електроника ще се намира в София.

Като цяло несъмнено одобрявам подобни новини, но за такъв тип промишленост не е непременно нужно самите обучителни и развойни центрове да се набутват до едно в столицата. Силно се надявам в скоро време да видим подобни начинания поне и другаде, за да укрепнем вече съществуващите или може би дори повъзродим доскорошните производствени средища и в други области. Или ако ще е на едно място, то поне да бъде по-достъпно от всички краища на страната.

Да, недостиг на кадри в някои от тях непременно ще има и съответно е разбираемо много, дори може би повечето, от предприятията да избират някакво си тяхно място по такива причини, но примерно някъде около Велико Търново би било много по-удобно, тъй като даже ще може да се хване и някакъв поток на специалисти от Румъния. Само хората от Западна България ще трябва да пътуват малко повечко засега, но оправят ли пътищата, ще падне под 2 часа и за тях и ще е еднакво удобно за всички.

Предложението ми за място никак не е случайно – Старите столици, които влизат в днешните граници на Република България, до една (да, също Преслав и Видин!) са твърде занемарени, а са си заслужили много повече. Иначе можеше отдавна да сме се претопили напълно в чужд народ и да бъдем съвсем различни като мислене, поведение и обичаи.