Инженерство в Карлсруе

8 Mar

Наскоро получих писмо с конкретни запитвания за Техническия университет в Карлсруе. Тази статия се роди от усещането, че отговорът ми би могъл да бъде полезен за по-широк кръг заинтересовани. Тъй като въпросите се припокриваха, си позволих да ги съкратя до три:

  1. Къде е най-добрият университет за технически специалности, в частност жжж?
  2. Впечатления от следването там? Поносимо ли е напрежението?
  3. Необходимо ли е ниво С2 за владеене на немски език или е достатъчно С1?

По мои наблюдения най-тачените технически университети в Германия, или поне според всевъзможните класации, всичко на всичко са три: Карлсруе (KIT), Мюнхен (TUM) и Аахен (RWTH). Трябва да се отбележи, че на тези класации не трябва да се вярва с лека ръка, защото множеството „измерват“ изключително много силно субективни, а много често и съвсем неизмерими, критерии. Дори да се отдава внимание само на обективните, то това са най-често неща свързани с изследванията на учени от университета и рядко имат нещо общо с качеството на обучението, за което един студент би трябвало да се интересува повече в самото начало на следването си. Атмосферата в един университет не може да се измери в някакви сухи таблици и числа!

С основаващ председател тогавашния ректор на Университета в Карлсруе, Хорст Хиплер, съществувалите преди 1900 година технически университети в Германия се обединяват неформално през 2003 и формално през 2006 година в Брауншвайг. TU9 German Institutes of Technology e. V. защитава интересите на тези институции пред обществото и се грижи те да показват най-доброто от себе си, което, както се е доказало през годините, може да бъде наистина много! Тяхното мото е: „TU9 – водещите технически университети в Германия!“

За мен дилемата беше основно между Карлсруе и Мюнхен, въпреки че имах предложения и от други известни универститети в Европа, тъй като усещах, че едно от тези двете места бе най-доброто за началото на моето следване. Основната причина да не приема мястото си в ТУ Мюнхен бе, че повечето от интересуващите ме тогава части от него са в Гархинг (Garching bei München). Заради разпръснатостта му в и около най-скъпия и третия по големина град в Германия, прецених, че може би много дълго време щях да прекарам в пътуване, въпреки наличието на много добре организиран обществен транспорт. Чисто субективното ми мнение е, че това не си заслужаваше поне в ранните стадии на следването ми. Това работеше за мен, но не значи, че може дори да претендира за някаква рецепта за всекиго. Ако надделява чувствтвото, че Мюнхен, или кой да е друг град, е най-доброто място за личностно развитие, непременно трябва да се отива смело нататък!

За да не си кривя душата, трябва да призная, че и университетът в Аахен ми затрудняваше избора, тъй като между него, Карлсруе и Мюнхен трудно мога да си избера любимец по достъпната ми информация и поради непритежанието ми на ясна дефиниция за „най-добър“ университет. Все са пълни с изключителни специалисти в областите на машинното, строителното или електроинженерството, биотехнологиите, материалознанието, мехатрониката, информатиката, а също и природните науки в тяхната основа като химия, физика и биология. Преподавателите са на много високо ниво, защото се занимават с множество наистина високотехнологични изследвания и много често имат зад гърба си по няколко десетилетия стаж в индустрията, което ги отдалечава от представата ми за „сухи“ академици. Нещо повече – мнозинството, с които съм имал някакъв контакт (предимно от Карлсруе, но и немалко от другите университети от TU9) с хъс са готови да предадат поне част от знанията си на любопитните студенти. Според мен няма как човек да сбърка, ако избере една от тези институции.

Преди няколко месеца бях започнал да пиша статии за впечатленията от следването ми в Карлсруе. Като цяло съм много доволен от направения избор. Университетската част на KIT е концентрирана почти изцяло в „Южния кампус“ (Campus Süd), намиращ се в самия център на града и на практика сливащ се с Дворцовия парк (Schlossgarten). Когато времето е хубаво, многобройните поляни са отрупани със студенти и други жители и гости на Карлсруе, а когато не е, човек винаги може да си намери място за четене в някоя от многобройните сгради. Е, дали ще е най-подходящото за учене, е съвсем отделен въпрос, но това си зависи и от човека… :)

Относно напрежението: наистина не разбирам за какво става въпрос. Ако на човек му е интересно и се занимава редовно, не виждам причина да усети такова. Малко повече мобилизация е нужна поне покрай изпитите, но това не е нещо специално за Карлсруе или университета там – на всяко място със сериозни изисквания би трябвало е така…

За много малко специалности е нужно ниво С2 за владеене на немски, а езиковите изисквания за техническите са по-ниски от тези за журнализъм, немска филология и т.н. Аз държах TestDaF, тъй като бях ученик от Математическата гимназия във Варна и немският ми беше втори чужд език. Доколкото знам, трудността на изпита е някъде между B2 и С1. Повече информация за изискванията покрай кандидатстването в Карлсруе могат да се намерят тук: KIT – Internationales – Studierende и по-специално тук: Studium am KIT – Voraussetzungen. Там има и контактни данни на хора, чиято работа е да бъдат информирани добре и да дават актуална информация при въпроси, възникнали покрай подаването на документи. Техните думи ще са много по-полезни от всичко казано от мен, защото (1) вече не си спомням подробностите и (2) със сигурност има промени, откакто аз се записах за студент. Най-хубавото е, че по мои наблюдения човек получава много бързи отговори по пощата, а освен това винаги може да се обади и по телефона!

В интерес на истината, знаене на немски не е нужно за започване на следване в Германия! Информацията от горните връзки я има и на английски: KIT – International Affairs – Incoming Students, какъвто е и езикът за преподаване на множество избираеми курсове и някои цели програми. Освен това съществува и възможността за изучаване на немски преди следването в т.нар. Studienkolleg.

Успех с кандидатстването!